Udruga za oboljele od mijalgičkog encefalomijelitisa, disautonomije i fibromialgije

O bolestima

ME (mijalgički encefalomijelitis)

ME označava mijalgički encefalomijelitis. Benigni mijalgički encefalomijelitis (ME) / sindrom postvirusnog umora (PVFS) je multisistemska, složena, stečena bolest sa simptomima koji se uglavnom odnose na poremećaje mozga, gastrointestinalnog, imunološkog, endokrinog i srčanog sustava.

ME / PVFS je klasificiran kao neurološki poremećaj u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti Svjetske zdravstvene organizacije od 1969. godine (MKB 10 G93.3).

ME se u nekim državama naziva još i sindrom kroničnog umora (SKU, chronic fatigue syndrome – CFS) te se često koristi dvojni naziv – mijalgički encefalomijelitis/sindrom kroničnog umora (ME/CFS ili ME/SKU).

Fibromialgija

Fibromialgija je poremećaj karakteriziran kroničnom rasprostranjenom mišićno-koštane boli i pojačanim odgovorom na bol na pritisak, popraćen umorom, problemima s koncentracijom i pamćenjem i poremećajima spavanja.

Fibromialgija je klasificirana kao bolest mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (ICD 10 M79.7), iako se većina znanstvenika slaže da se radi o poremećaju središnjeg živčanog sustava, a najnovija istraživanja pokazuju da bi ipak mogla biti autoimuni poremećaj.

Disautonomija

Disautonomija je zajednički pojam koji se koristi za opisivanje nekoliko različitih zdravstvenih stanja koja uzrokuju neispravan rad autonomnog živčanog sustava. Autonomni živčani sustav kontrolira „automatske“ funkcije tijela o kojima svjesno ne razmišljamo, kao što su otkucaji srca, krvni tlak, probava, širenje i suženje zjenice oka, rad bubrega i kontrola tjelesne temperature. Ljudi koji žive s različitim oblicima disautonomije imaju problema s regulacijom ovih sustava, što može rezultirati nizom simptoma, a u teškim slučajevima čak i smrću.

Disautonomija je klasificirana kao poremećaj živčanog sustava u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (ICD 10 G90).